Fremad Amager: Vi har lært af fortiden

Erik Truelsen, formand i Fremad Amager, glæder sig til det nye projekt starter. Men er opmærksom på fortidens spøgelser. Foto: Johnny Wojciech Kokborg
Erik Truelsen, formand i Fremad Amager, glæder sig til, det nye projekt starter. Men han er opmærksom på fortidens spøgelser.
Foto: Johnny Wojciech Kokborg

Vi møder Erik Truelsen i Fremad Amagers klubhus på Sundbyvestervej. Her en kold decemberdag og kun et stenkast fra Sundby Idrætspark, hvor klubbens mange kampe har udspillet sig gennem årene, er der lagt op til en snak om fremtiden og fortiden for Fremad Amager.

Erik Truelsen har været medlem af bestyrelsen i Fremad Amager siden 1998 og har siden 2007 været formand. Han var med, da klubben blev til FC Amager, gik konkurs og måtte starte forfra igen. Nu står et nyt eventyr for Amager-klubben for døren. Her skal Truelsen være bestyrelsesmedlem i den professionelle overbygning Fremad Amager Elite ApS som repræsentant for moderklubben.

FORTIDEN
Men for at forstå de nuværende begivenheder må vi kigge lidt tilbage i tiden. For i 1998 bliver Fremad Amagers licens overtaget af advokat Thomas Monberg, der vil drive professionel fodboldforretning. Men licensen skifter hænder en del gange, da ingen parter kan få biksen til at køre rundt med overskud. Og i sidste ende dukker den tidligere FC København-spiller Todi Jönsson op med færøske pengemænd i ryggen. FC Amager bliver derfor stiftet i sommeren 2008. Men drømmen lever kun indtil marts måned 2009. Pengene er der ikke. Drømmen braser. Og FC Amager går konkurs og tvangsnedrykkes fra 2. division til Københavnsserien.

Klubben samler sig dog hurtigt. To oprykninger på to år ser Fremad tilbage i 2. division. Truelsen bliver kontaktet for snart halvandet år siden med henblik på et nyt projekt. Positivt og spændende er nogle af ordene, han selv sætter på begivenhederne, der i øjeblikket udspiller sig i klubben. Men med klubbens historie in mente med tre konkurser er det nærliggende at spørge. Sker det igen?

– Man kan jo aldrig sige aldrig. Det kan man ikke. Der er ingen, der lover noget. Men tager man ikke en chance en gang imellem, vinder man heller ikke. Vi har stillet nogle krav, som jeg føler, vi ikke har haft styr på tidligere. De fodfejl har vi rettet i denne aftale. Vi har lært af fortiden og har prøvet at gardere os, siger Erik Truelsen til bkfremad.mediajungle.dk.

Tilbage i 1998, da Fremad Amager først ligger licensen ud til advokat Thomas Monberg, starter man med en 20 procents andel af selskabet. Da Todi Jönsson overtager licensen i 2008, er klubbens aktieandel i selskabet udvandet til omkring halvanden procent. Det må ikke ske igen.

– Et krav til de nye folk var, at vores ejerandel ikke kunne blive udvandet baseret på tidligere tiders erfaring. Lige meget, hvad der sker, kan vores 20 procent ikke blive mindre. Vi har 20 procent af selskabet. Så hvis de om et år finder en, der vil købe sig ind, så skal vi ikke have penge op af lommen. Det betyder rigtig meget, vi ikke skal hæfte for noget. De har lovet os, at licensen kommer tilbage til boldklubben med tak for lån, hvis det ikke kan lykkes at køre rundt, fortæller Truelsen

FREMTIDEN
Da FC Amager-projektet blev etableret i sommeren 2008, var det med lovning om en stor pose penge, der dog aldrig slog til. Denne gang hæfter Erik Truelsen sig ved, at folkene bag det nye projekt, F3 Mediagroup, netop ikke har lovet en masse penge.

– De har et koncept og en masse personer, der gør, at vi tror mere på det her projekt, end vi gjorde med FC Amager. Lige pludselig har vi en masse knowhow blandt de personer, Ole Bjur, John Petterson, F3 Mediagroup, der er i projektet. Det, tror jeg, er lige så vigtigt som penge, siger Truelsen.

Truelsen fortæller, at det også har været vigtigt for klubben at have et indblik i klubbens situation. Det føler han ikke, han fik med FC Amager, men med en plads i bestyrelsen i Fremad Amager Elite ApS kan han følge med og præge udviklingen.

– Jeg føler, det bliver meget, meget spændende. Det er jo ikke Fremad Amager Elite og så boldklubben hver for sig. Det er sammen, vi skal løse det- Og det er helt anderledes end i FC Amager-tiden. Før var det dem og os. Nu er det vi. Vi skal løse det sammen, lyder det fra formanden.

FANS
Erik Truelsen er glad for, at man i det nye projekt beholder navnet Fremad Amager og spiller i Sundby Idrætspark. Det har været vigtigt, at den lokale forankring holder ved, mener Truelsen.

– Alle ved, hvem Fremad er. Og det er selv om, vi aldrig har vundet noget. Vi har tabt en pokalfinale og er ubesejret i Europa. Jeg tror, vi har haft nogle traditioner. At komme ud til Sundby før i tiden kl. 10. 30 og spille og blive svinet til fra første fløjt… Det var noget specielt. Det har hængt ved, tror jeg. Sundby er et frygteligt sted at komme som udehold, siger han.

Han mener, at også fansene kan se det fornuftige i projektet.

– Jeg snakker med fansene, og de kan godt se, hvad vi kæmper med. De har indset, at hvis vi skal videre som klub, kan vi i den nuværende bestyrelse nok ikke drive det meget længere end 2. division. Mange af fansene hjælper os også. F3 Mediagroup kommer heller ikke med en målsætning, at vi om fem år skal i Superligaen. De vil gerne rykke op i 1. division, men det primære er at få folk på stadion. Det er sådanne målsætninger, de vil prøve. Da vi lå til nedrykning i foråret, ville de heller ikke droppe os. Så tog vi bare det ekstra år. Det triggede os, slutter formanden.

Projektet får sin start d. 1. januar, når den nye bestyrelse indtræder. Og her er Erik Truelsen fra moderklubben altså også med.

Vi har været i kontakt med Todi Jönsson, så han kunne give sin side af sagen om FC Amager. Han har ikke ønsket at medvirke.

5 thoughts on “Fremad Amager: Vi har lært af fortiden”

 1. – Allerførst: Fremad Amager har alletiders gode entusiastiske formand – ingen tvivl om det.

  – Dernæst:

  Der var noget “spøgelsesagtigt” over Fremad Amager’s licens siden 1998 – hvem havde sagt ja – og hvem var blevet spurgt – og hvornår ?
  Tror alt er gået legalt til – én selv har nok sovet i timen dengang !

  M.h.t. Todi Jönsson, så mener jeg, at han har fået et eftermæle, han ikke har fortjent.

  Jeg ved at han gik ind i FC Amager projektet med blod og sjæl -og egne (mange) penge.
  For første gang nogensinde, lykkedes det, at få samlet HELE AMAGER i én klub.

  Det startede så flot – ingen kunne få armene ned. Der gik noget galt et eller andet sted m.h.t. en “spærret” spiller – dernæst flere udsatte kampe (aftenkampe uden mange tilskuere) – og aflyste kampe (manglende indtægter). Til sidst kom så “finanskrisen” – og FC Amager’s hovedsponsor kunne ikke give det sikkerhedsnet, der var behov for!
  Projektet var alletiders – Todi var måske – set i bakspejlet – lidt for selvrådig – men tænk engang: Uden alle disse uforudsete “knaster”, så havde Amager i dag haft et Super-ligahold – med Todi Jönsson som direktør, – med roser og bifald fra hele Amager for hans initiativ – og det er jeg ret sikker på !

  Jeg har fulgt Fremad Amager i mere end 60 år – og det bedste hold, der nogensinde har spillet i Sundby Idrætspark som hjemmehold, det var det FC Amager holdt, Todi samlede, – ingen tvivl om det !

 2. Hej BS,

  Tak for dit input. Altid spændende at høre fra jer fans, der har været med i mange år. Tror du på det nye projekt?

 3. – Altid dejligt at få respons på det man skriver, tak.

  Jeg er meget skeptisk omkring det “nye” – projekt. Tror ikke rigtig på det. Der var alt for mange veltalende “jakkesæt” på den ekstraordinære generalforsamling.
  Har set det så mange gange før – både her og der – vil meget hellere have konkrete planer og “penge” på bordet !

  Som “gammel” og trofast “Fremad Amager-mand”, så er jeg nødt til at tro på projektet – og bakke det op – og håbe på, at jeg – for en gangs skyld – tager fejl !

 4. Det var så lidt. Jeg kan godt forstå din skepsis. I har oplevet det mange gange før i klubben, så det er naturligt at være lidt tilbageholdende. De fans, vi har snakket med, er dog optimistiske, men det er de nok også for at bakke op om klubben.

  Investorene har dog her på siden fortalt noget om de konkrete planer. Hvad synes du om deres tilgang?

 5. Ja, men – de melder jo ud med ingenting overhovedet !
  Det eneste der tæller i dag i dansk top-fodbold, det er penge, penge, penge oge penge – og dem er der ingen af – endnu !
  Lad os få navnene på de STORE sponsorer, de nye “ejere” ikke ville løfte sløret for på den ekstraordinære generalforsamling ?
  Tomme ord og luftkasteller har vi haft alt for mange af – lad os nu se de reelle tiltag – og “kroner” !!!
  Jeg vil se det, før jeg tror det !!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *